#ARENYS1714 a la platja d'Arenys

La Platja d’Arenys tornarà a acollir -per quarta vegada d’ençà la commemoració del Tricentenari- un conjunt d’activitats de recreació històrica que tenen com a referència diversos fets arenyencs de la Guerra de Successió. La recreació del Desembarcament d’Arenys destaca pels seus elements nàutics i mariners que són un exemple documentat del paper cabdal que van tenir les poblacions de la Marina de Llevant durant el setge de Barcelona. Entre les novetats d’enguany hi ha la presentació de la barca de mitjana Odina, que s’ha restaurat completament, i  la nova unitat de recreadors de la Marina catalana que faran més completa la recreació nàutica.

La cita d’enguany serà els dies 19, 20 i 21 de maig que coincideix amb el Corpus de 1714, data de l'enfrontament entre el sometent arenyenc i les tropes borbòniques establertes a Mataró que va acabar amb una cruenta repressió i una vintena de morts de civils arenyencs. Els actes de recreació històrica també tenen present altres referències històriques documentades a l’entorn de la Riera d’Arenys com són:

-  l’arribada de l’expedició del Diputat militar (agost de 1713) 

-  el desembarcament dels fusellers del coronel Amill (gener de 1714) 

-  la batalla de la Candelera i altres fets recollits a la crònica de Francesc Bellsolell de la Torre (febrer de 1714).

Enguany les activitats se centraran al campament situat a la Platja d’Arenys, just a la desembocadura de la Riera, a pocs metres d’on va estar ubicada la Torre de Mar, seu de la universitat d’Arenys de Mar i que, aquells dies de maig de 1714, va ser un disputat  objectiu militar. Al Desembarcament d’Arenys hi participaran un centenar de recreadors, entre militars, marineria i població civil. #ARENYS1714 és un projecte treballat conjuntament entre Arenys.Org-EL MOLL, Miquelets de Catalunya i l’Ajuntament d’Arenys de Mar. També hi col·laboren un nombre important de persones, entitats i organitzacions arenyenques i de l’àmbit nàutic i la navegació tradicional.

 

PROGRAMA D'ACTIVITAT I HORARIS

Divendres, 19 de maig

8 tarda: a la Platja d’Arenys, al lloc de la Torre de Mar (al final de de la Riera)

Maig de 1714, aproximació històrica als fets de la Guerra de Successió,  a càrrec de l’historiador Francesc Forn (Premi Iluro 2015).

Dissabte, 20 de maig

a partir de les 10 matí. Arribada primers miquelets. Inici de muntatge de campament a la platja d’Arenys. 

Recapte de provisions al mercat de la Riera

a migdia

Activitat al campament.
tarda

Maniobres per la zona litoral i tot l’espai on es farà el desembarcament.  Primeres maniobres nàutiques i desembarcament de munició.

7 tarda: Entrada  tropes a la Riera d’Arenys 

2/4 de 8 tarda: berenar de pa amb xocolata al campament

quarts de 10:  Sopar al campament: xai a l’ast. Obert a tothom amb reserva prèvia.
Tiquet 6 euros (A la venda des de 5 tarda) Activitats de la tropa amb els civils al campament (ball i música).

A mitjanit. Silenci

Diumenge, 21 de maig

9 del matí: Maniobra de les tropes per Arenys de Mar per donar suport al desembarcament 

10 matí: Sortida de flota de port (punt de trobada d’embarcacions davant de la punta de la Pietat)

11 del matí: Convocatòria general del poble a la platja. Inici del Desembarcament a la Platja d’Arenys 

2/4 d’1: Navegada de les barques.

1 de la tarda: Entrada de les tropes fins a la Plaça de la Vila.

1/4 de 3 de la tarda. Dinar de tropa i mariners al mateix campament.

 

Ho organitzen: Ajuntament d’Arenys de Mar i Arenys.Org-El Moll

Ho produeixen: Miquelets de Catalunya i CREA’T

Hi col·laboren: Ajuntament d’Arenys de Munt, Ajuntament de Sant Pol de Mar, Arxiu Històric Fidel Fita, Museu d’Arenys de Mar, Ports de la Generalitat, Confraria de Sant Telm, ÒMNIUM, DIDPATRI-UB, Institut Els Tres Turons , Seràfics, Escola de Música d’Arenys , APCAM , Taller de teatre de l’Espai Jove, Ateneu Arenyenc, Ràdio Arenys, Bar de l’Ateneu, Classicmar, Accialt FX , Club de Rem Arenys, Fed. Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial, Club Nàutic d’Arenys de Mar, A tot drap, Bricbarca, El Mamelló, Salvacat

Contacte