EL QUADERN DE BITÀCOLA

LES NOTÍCIES DEL MOLL

Nous atractius ludics i més activitat turística i cultural des del Port és la refelxió que des dels sectors econòmics locals relacionats amb el turisme i l'hostaleria han fet des d'un temps ençà. En aquest context  l'acció del MOLL de promoció del patrimoni marítim i la navegació tradicional i clàssica esdevé un interessant actiu turístic. Una aposta per fer possible un nou desenvolupament turístic impulsant productes propis i únics, complementaris amb els bons serveis hotelers i gastronòmics que està consolidant la vila.

Des de primers de juny hi ha una activitat intensa  al moll de Llevant del Port d'Arenys, on durant mesos ha reposat, tranquila i silenciosa la Margaret Alison. El vell pesquer escocès esperava el seu moment i ara li ha arribat l'hora.  L'Agustín Jordan, mestre d'aixa canari, ha agafat les regnes de l'obra de restauració i transmet la seva passió a la dotzena de voluntaris que l'acompanyen en aquesta tasca. L'objectiu és refer completament tota l'estructura i el folre. I que torni a navegar el més aviat possible.

La Platja d’Arenys acollirà - els dies 25, 26 i 27  de maig- per cinquena vegada d’ençà la commemoració del Tricentenari un conjunt d’activitats de recreació històrica que tenen com a referència diversos fets arenyencs de la Guerra de Successió. La recreació del Desembarcament d’Arenys destaca pels seus elements nàutics i mariners que són un exemple documentat del paper cabdal que van tenir les poblacions de la Marina de Llevant durant el setge de Barcelona.

L’autorizació de la construcció del Port d’Arenys -concedida el 21 de novembre 1917 per acord del Consell de Ministres de l'epoca- és l'element de referència per commemorar el centenari de la construcció del Port d'Arenys. Les primeres obres no van començar fins quatre anys més tard i es van allargar durant més de quaranta anys, fins l'any 1961. Els antecents de la construcció del Port i el seu paper transformador de l'economia, l'urbanisme i la societat arenyenca són elements que s'expliquen a l'exposició "El Moll.

L'Odina va ser l'escenari principal del festival "Músiques de mar" que es va celebrar el passat diumenge 14 d'agost al Port d'Arenys. El Sant Pau i els llaguts del Club de Rem Arenys van complementar lespai escènic que tenia l'antiga llotja de teló de fons. El públic va seguir les actuacions musicals des de les 600 cadires situades entre les escales de la Porta de la Pau i el moll de la Calma.

Arenys de Mar disposa d'un plat que s'identifica directament amb el nom de la vila i que segons, Joan Majó, un dels cuiners que l'han creat, "és la fotografia de cada tarda al moll d'Arenys portada al plat". El plat d'Arenys és una proposta que ha impulsat el CIT, grup de treball dels àmbits hoteler i turístic arenyenc que des de fa un any treballa sobre diversos aspectes relacionats amb la promoció local i la cooperació dels diversos actors del sector turístic i la restauració.

La Platja d’Arenys tornarà a acollir -per quarta vegada d’ençà la commemoració del Tricentenari- un conjunt d’activitats de recreació històrica que tenen com a referència diversos fets arenyencs de la Guerra de Successió. La recreació del Desembarcament d’Arenys destaca pels seus elements nàutics i mariners que són un exemple documentat del paper cabdal que van tenir les poblacions de la Marina de Llevant durant el setge de Barcelona.

El pailebot santa Eulàlia, la goleta el Far Barcelona, el quetx Ciutat de Badalona i el cúter Raptus van passar per Arenys rumb a Badalona en la primera etapa de la travessa "Catalunya al través". El pailebot va travessar les aigues arenyenques onejant la bandera d'Arenys de Mar al seu costat d'estribord. L'Odina, la Massagran, el Simbad i el Veloç van sortir a donar la benvinguda a l'estol que iniciava una Setmana santa ben intensa de navegació clàssica, de Palamós a Sant Carles de la Ràpita.

El Raptus, el cúter noruec del Moll, participarà a la travessa de velers històrics "Catalunya al través" que aquesta Setmana Santa recorrerà el litoral català, des de Palamós a Sant Carles de la Ràpita,. El Raptus (1932) navegarà al costat del pailebot Santa Eulàlia (1918), la goleta Far de Barcelona (1874), el quetx Ciutat de Badalona (1929). Seixanta grumets, joves menors de 25 anys, participaran a la travessa embarcats als velers i convisquent durant els dos torns de cinc dies que durarà la travessa.

La Festa del Moll tindrà continuïtat l'any vinent i vol esdevenir una cita tradicional de comiat de l'estiu a Arenys de Mar. Enguany la Festa del Moll s'ha convocat coincidint amb la cloenda de les jornades gastronòmiques Calamarenys que s'han celebrat aquest mes d'octubre. Tot el passat cap de setmana les activitats nàutiques i marineres al port han estat protagonistes destacades i element complementari de l'oferta turística lligada a la cuina del calamar. 

Contacte