EL QUADERN DE BITÀCOLA

LES NOTÍCIES DEL MOLL

El Salo Nàutic internacional, que des del 12 al 16 d'octubre s'ha celebrat al Port Vell de Barcelona, ha acollit un espai del Cicle Formatiu de Grau Mitja de Manteniment d'embarcacions de fusta que es cursa a l'Institut Els Tres Turons.

La regidora d'educació, Miriam Puig amb la directora de l'Institut, Sandra Ubach, van acompanyar als professors i alumnes del cicle que durant aquests dies han estat treballant a l'stand del saló.

La Diputació de Barcelona ha organitzaT un benchmark per tècnics de turisme en el qual hi col·labora el Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme. Un grup de tècnics de turisme de diverses destinacions de les Terres de l’Ebre i de la Diputació de Tarragona, han visitat el Maresme, per conèixer experiències turístiques, entre d'altres l'oferta lligada a embarcacions clàssiques i cultura marinera que ofereix el port d'Arenys.

El Moll programa un conjunt d'activitats per presentar el nostre patrimoni marítim i gaudir-ne de forma activa. Durant l'any s'anuncien sortides de descoberta del port d'Arenys que tenen com a punt final la visita de l'espai de la drassana tradicional situada al moll de llevant, on es concentra l'activitat de l'associació en l'àmbit de la recuperació i conservació del patrimoni marítim.

Els darrers mesos hem col·laborat en diversos rodatges de televisió de diversa tipologia i en diversos programes musicals i videoclips. Tant a mar com a terra hem pogut aportar el suport a la producció o a l'escenografia amb les nostres embarcacions. En alguns casos han estat treballs audiovisuals que han trigat temps a veure la llums. Ara fem repàs i comentem els darrers títols que ha sortit del plató del Moll.

Programes amb TVE

República Catalana  és el nou nom que ha escollit en Jordi Salvador per la muleta que des de fa, pràcticament vint anys l'acompanya en la seva singladura en el món de la navegació tradicional. La Xerina, la vela llatina estelada que hem vist solcar el mar d'Arenys i que formar part de l'estol del Moll, enceta una nova història i també estrena nova vela.   En Jordi Salvador ens explica la seva particular història amb la Xerina, pràcticament, des dels seus inicis amb la navegació tradicional i la defensa del patrimoni marítim. 

El Departament d'Educació posa en marxa pel proper curs escolar 2020-2021 un nou cicle formatiu de grau mitjà de Manteniment d'Estructures de Fusta i Mobiliari d’Embarcacions d’Esbarjo. El currículum del cicle, de dos anys de durara, tracta d'un conjunt de  coneixements i habilitats professionals que tenien els antics oficis artesanals de mestre d'aixa i calafat. Les sortides professionals pels alumnes són en el sector de manteniment d'embarcacions d'esbarjo de fusta.

La pandèmia de la Covid-19 ha interromput les jornades de recreació històrica que des de la celebració del Tricentenari s'han celebrat a Arenys de Mar. Enguany el Desembarcament d'Arenys tenia previstes dues novetats importants: el retorn de l'Odina i la presentació del grup de recreació de Marina catalana de Miquelets de Catalunya.

El mestre d'aixa Agustín Jordan va tornar a fer un nou curs de traç nàutic tradicional el cap de setmana del 22 de febrer. Un format intensiu de cap de setmana: el dissabte -matí i tarda-  per fer el traç i el matí de diumenge per fer la maqueta sobre alguns dels traços. Tothom fa el seu disseny i conjuntament es fan alguns models.

EI Serenus és nou projecte de restauració que acull el Moll. Just la setmana abans de l'inici del confinament per la covid-19 va arribar el Serenus of Leigh-on-Sea que es va situar a l'espai que va deixar lliure l'Odina.

La Bea i l'Alejandro el van anar a buscar on reposava en sec des de feia anys, a una granja de l'Empordà i tant aviat com han pogut ja s'hi han posat a treballar per restaurar-lo. La feina principal és a la roda i la part final de la quilla però l'estat general del vaixell és força bo. Esperem que  el Serenus no trigui molt de temps a tornar a l'aigua.

L'Odina ha tornat a l'aigua després d'una completa reparació i superar els temporals de tardor i el Glòria que ha viscut en sec. Ja l'hem arborat i ara cal acabar-la de preparar per sortir a navegar.

Contacte