EL QUADERN DE BITÀCOLA

LES NOTÍCIES DEL MOLL

Els darrers mesos hem col·laborat en diversos rodatges de televisió de diversa tipologia i en diversos programes musicals i videoclips. Tant a mar com a terra hem pogut aportar el suport a la producció o a l'escenografia amb les nostres embarcacions. En alguns casos han estat treballs audiovisuals que han trigat temps a veure la llums. Ara fem repàs i comentem els darrers títols que ha sortit del plató del Moll.

Programes amb TVE

República Catalana  és el nou nom que ha escollit en Jordi Salvador per la muleta que des de fa, pràcticament vint anys l'acompanya en la seva singladura en el món de la navegació tradicional. La Xerina, la vela llatina estelada que hem vist solcar el mar d'Arenys i que formar part de l'estol del Moll, enceta una nova història i també estrena nova vela.   En Jordi Salvador ens explica la seva particular història amb la Xerina, pràcticament, des dels seus inicis amb la navegació tradicional i la defensa del patrimoni marítim. 

El Departament d'Educació posa en marxa pel proper curs escolar 2020-2021 un nou cicle formatiu de grau mitjà de Manteniment d'Estructures de Fusta i Mobiliari d’Embarcacions d’Esbarjo. El currículum del cicle, de dos anys de durara, tracta d'un conjunt de  coneixements i habilitats professionals que tenien els antics oficis artesanals de mestre d'aixa i calafat. Les sortides professionals pels alumnes són en el sector de manteniment d'embarcacions d'esbarjo de fusta.

La pandèmia de la Covid-19 ha interromput les jornades de recreació històrica que des de la celebració del Tricentenari s'han celebrat a Arenys de Mar. Enguany el Desembarcament d'Arenys tenia previstes dues novetats importants: el retorn de l'Odina i la presentació del grup de recreació de Marina catalana de Miquelets de Catalunya.

El mestre d'aixa Agustín Jordan va tornar a fer un nou curs de traç nàutic tradicional el cap de setmana del 22 de febrer. Un format intensiu de cap de setmana: el dissabte -matí i tarda-  per fer el traç i el matí de diumenge per fer la maqueta sobre alguns dels traços. Tothom fa el seu disseny i conjuntament es fan alguns models.

EI Serenus és nou projecte de restauració que acull el Moll. Just la setmana abans de l'inici del confinament per la covid-19 va arribar el Serenus of Leigh-on-Sea que es va situar a l'espai que va deixar lliure l'Odina.

La Bea i l'Alejandro el van anar a buscar on reposava en sec des de feia anys, a una granja de l'Empordà i tant aviat com han pogut ja s'hi han posat a treballar per restaurar-lo. La feina principal és a la roda i la part final de la quilla però l'estat general del vaixell és força bo. Esperem que  el Serenus no trigui molt de temps a tornar a l'aigua.

L'Odina ha tornat a l'aigua després d'una completa reparació i superar els temporals de tardor i el Glòria que ha viscut en sec. Ja l'hem arborat i ara cal acabar-la de preparar per sortir a navegar.

El litoral i les platges de tota la costa catalana van patir destrosses molt importants pel pas de temporal Gloria, entre el 19 i 23 de gener. La platja del Cavaió d'Arenys de Mar, quan ja va afluixar el temporal va oferir una imatge totalment insòlita. Tota la platja va quedar plena de restes vegetals de tota mena, troncs de tots els tamanys en una gran massa entrelligada amb branques i canyes.

Els darrers mesos les embarcacions i els equips del Moll han participat a diversos rodatges i produccions de cinema i TV. En alguns casos per ser protagonistes davant de les càmeres i en altres per donar suport als equips de rodatge.

El mes de gener, amb pocs dies de diferència, es va donar suport a dos rodatges, amb embarcacions molt diferents per recrear dues escenes molt semblants, encara que entre una i l'altra hi havia un segla de diferència en la història que relaten. 

El passat 19 de maig l'Odina va patir una via d'aigua i es va enfonsar mentre participava a una activitat mediambiental a la Platja d'Arenys. Amb dificultats, però sense preses, la barca va poder ser remolcada fins a les instal·lacions de Varador 2000 on va poder ser treta de l'aigua i es va poder plantejar la seva reparació. Aquestes setmanes la barca és a l'espai del Moll on s'hi estan fent diverses actuacions un cop avaluats els danys. 

Contacte