Qui som?

"El moll" és com els pescadors arenyencs es refereixen al seu port. Baixen i pugen del moll i de punta a punta de moll hi tenen la seva activitat diària. No només els pescadors, també mecànics, fusters, pintors i moltes altres persones que donen vida a un dels principals nuclis econòmics d'Arenys de Mar i que aquest darrer segle ha confegit la manera de ser de la vila.

Amb aquest nom tant comú es basteix un projecte que impulsa noves activitats a l’entorn del Port d’Arenys posant en valor la formació i la recerca a l’entorn del patrimoni i la història nàutica arenyenca i també la seva activitat marinera. Els diferents actors que hi participen ho fan des d’un declarada estima pel mar i tot els aspectes culturals que l’envolten; des dels propis oficis, la història, les tradicions i la llengua i altres aspectes socials estretament vinculats al país.  

 

“Promovem la navegació clàssica i tradicional per defensar el nostre patrimoni nàutic i marítim”


Foto: Andreu Rosas

 

EL MOLL impulsa una xarxa de col·laboracions entre persones, empreses, entitats que conviuen al Port d’Arenys i la costa del Maresme i que tenen en comú les habilitats, l’experiència professional i l’estima pel mar.

EL MOLL és una proposta que -mitjan de 2013- fa Classicmar per aconseguir que el Port d’Arenys sigui un punt de referència mediterrànea dels vaixells i la navegació clàssica. Des d’aleshores s’hi han anat sumant més idees, que abasten des de la promoció de noves activitats econòmiques i oficis a nous projectes culturals i d'esbarjo i oci relacionats amb l’àmbit nàutic i marítim.

Aquests projectes ja han començat a avançar a diferents ritmes. En tots els casos són activitats que es vol que siguin sostenibles i autònomes en el seu finançament i en la seva explotació futura.

Una de les prioritats del MOLL és crear un espai viu de la història nàutica i la construcció naval:

  • Establir una flota de vaixells clàssics i d’època al Port d’Arenys de Mar.
  • Impulsar un projecte emblemàtic de recuperació naval (aula escola d’oficis).

També es proposa impulsar un projecte d’interpretació de la nàutica i la pesca (Maremar):

  • Proposta didàctica/pedagògica que tingui un interès per l’escola i també pel turisme familiar i el turisme internacional.
  • Propostes relacionades amb el concepte de turisme pesquer.

 

El MOLL ha establert un seguit d’objectius i actuacions amb un clar esperit d’innovació i cerca de noves fórmules de projecció de la cultura del mar, tant des dels oficis nàutics i la promoció laboral dels joves als serveis turístics. El projecte també té una voluntat expressa de projecció internacional per situar el Port d’Arenys com a referent a la Mediterrània occidental en la promoció del patrimoni naùtic i la cultura catalana del mar

D’acord a aquests plantejaments EL MOLL estableix diversos acords de col·laboració per poder anar posant en marxa les idees proposades i incorporar els vaixells que han de formar part del nucli del projecte. L’Aula de mar és una de les activitats que s’ ha iniciat amb joves aprenents -alumnes de l’Institut Els Tres Turons- i voluntaris experimentats en temes nàutics. Conjuntament treballen per la recuperació del pesquer Margaret Allison. Un projecte que avança mercès a la cessió d’espais i les facilitats que han donat les drassanes ARESA. La col·laboració d’empreses i professionals del Port d’Arenys es absoluta i en aquesta mateix línia Varador 2000 ha facilitat el procés d’acabar la revisió de l’embarcació de salvament salvamar de Salvacat. Amb la Confraria i el CNAM es treballa per facilitar espais d’amarra dels vaixells clàssics.

 

 

Contacte