El miquelets tornen a desembarcar a la platja d'Arenys

El Coronel Amill i les seves tropes de miquelets i fusellers han tornat a desembarcar a la platja d'Arenys recreant diversos fets arenyencs de la Guerra de Succesió (1705-1714). Enguany l'estol que va portar els recreadors de Miquelets de Catalunya va ser encara més nombrós que les anteriors edicions.

L'Odina -encara a mig procés de restauració- va desembarcar al Coronel Amill i la seva guardia personal. I el Sant Pau va portar la bandera de Sant Jordi. Sa Rata de l'Escala i la Pepeta de Palamós van ser dues noves incorporacions d'enguany a l'estol. També hi van tornar a ser la Madrona i la Nano de Pineda amb la Massagran i el Raptus. Al darrer moment no va poder venir el Sant Ramon que va participar a la primera edició de 2014.

El vent i l'estat del mar  van posar emoció i intensitat a tot el Desembarcament. Bufava garbí des de bon matí i, malgrat que no feia mar, la situació semblava complicada per poder amorrar les barques. Les vogadores del Club de Rem van començar aviat el trasllat dels primers soldats des de Sa Rata i la Pepeta i un cop amb la platja assegurada l'Odina va amorrar amb decisió i el coronel Amill saltava a la platja des de la proa, mentre dos fusellers ho feien per cada banda. Uns minuts més tard entrava també a la platja el Sant Pau.

 

El Corpus de 1714

El programa de recreació del Desembarcament d’Arenys destaca pels seus elements nàutics i mariners i d’una manera especial posa de relleu el paper que van tenir les poblacions de la Marina de Llevant durant el setge de Barcelona. Les dates escollides han estat els dies 28 i 29 de maig de 2016 que coincideixen amb el Corpus de 1714, data documentada de l’enfrontament del sometent arenyenc i les tropes borbòniques que va provocar una vintena de morts de civils d’Arenys de Mar.

Els actes de recreació històrica tenen també presents altres referències històriques:

- l’arribada de l’expedició del Diputat militar (agost de 1713)
- el desembarcament dels fusellers del coronel Amill (gener de 1714)
- la batalla de la Candelera i altres fets recollits a la crònica de Francesc Bellsolell de la Torre.

Al Desembarcament d’Arenys hi han participat un centenar de recreadors, entre militars, marineria i població civil. Enguany s’ha incrementat el nombre d’embarcacions tradicionals i clàssiques amb una convocatòria especifica a les associacions de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial.

#ARENYS1714 és un projecte treballat conjuntament entre Arenys.Org, Miquelets de Catalunya i l’Ajuntament d’Arenys de Mar. També hi participen i hi col·laboren diverses entitats i organitzacions arenyenques i del l’àmbit nàutic i la navegació tradicional.

 

Reportatges i enllaços a la xarxa

- Un vídeo de les maniobres nàutiques, les arribades del llagut i el desembarcament de l'Odina i el Sant Pau

- L'album fotogràfic compilatori de Miquelets de Catalunya

- El reportatge de la Montse Laborda

- El reportatge d'en Xavi Salbanyà

- L'esdeveniment al Facebook

- El programa al web municipal

Contacte