El pas del Glòria per Arenys de Mar

El litoral i les platges de tota la costa catalana van patir destrosses molt importants pel pas de temporal Gloria, entre el 19 i 23 de gener. La platja del Cavaió d'Arenys de Mar, quan ja va afluixar el temporal va oferir una imatge totalment insòlita. Tota la platja va quedar plena de restes vegetals de tota mena, troncs de tots els tamanys en una gran massa entrelligada amb branques i canyes. El mar va crear  un gran abocador: muntanyes de matèria orgànica, barrejades amb tota mena de residus i centenars de testos de plàstic arrossegats des de les finques pageses de les lleres de la Tordera. 

Des del primer moment, abans que comencessin les recollides multitudinàries al Cavaió, el biòleg arenyenc Pere Alsina explicava a TV3  que no s'havia de treure tot: "Està bé deixar algun d'aquests troncs, perquè es podreixen, això fa que vinguin escarabats, llavors venen els ocells a menjar-se'ls. Tot això dona estructura a l'ecosistema i també atorga una naturalitat visual".

El cap de setmana del 25 i 26 de gener centenars de persones van baixar a la platja d'Arenys de Mar per recollir, de forma selectiva les diferents restes del temporal. Inicialment es va fer molta atenció a treure tots els plàstics i més endavant es van anar retirant els rissomes dels canyissars que havia abocat el mar. El treball de retirada manual de les restes va permetre rescatar fins a 30 exemplars de tortuga de rierol i d'estany, espècies autoctones de la Tordera que havien estat arrossegades a mar per la rierada. Des de Malgrat de Mar fins a Caldes d'Estrac en se'n van rescatar, aquests dies, més d'un centenar.

L'entitat "Arenys pel Món" que ja havia realitzat recollides de microplàstiques durant el 2019 va liderar les neteges, en coordinació amb l'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Arenys de Mar que va facilitar el recursos i la retirada final de les piles de residus ja triades. "Arenys pel Món" també va organitzar una xerrada, a primers de març, per valorar l'impacte del Glòria i la situació de l'estat del mar. L'acte es va fer al Centre Cultural Calisay (podeu veure gravació íntegre al darrer enllaç adjunt).

El temporal també va portar a la platja del Cavaió centenars d'amfioxs, un animal primitiu que es desconeixia que hi fos present. La biòloga arenyenca, Clara Coll, que va participar a les tasques de la neteja, va detectar la seva presència entre les restes vegatals a les parts més próximes a mar. Es tracta d'un animal que es va originar fa més de 500 milions d'anys, durant el període Cambrià, i la Clara Coll va explicar que "és el més semblant als ancestres de tots els vertebrats". Els voluntaris els van buscar de manera expressa i els recollien i tornaven a mar.

La decisió de deixar part de les restes de troncs a la platja, per ajudar a reforçar el procés de naturalització va esdevenir polèmica, quan va arribar la temportada de d'estiu.  Al sector de la platja, a tocar de l'escollera, on s'havien acumulat més restes, va quedar per recuperar la seva naturalització fins que no acabin els treballs de reforç de tot el dic. El Conseller Calvet, va anunciar aquestes obres per urgència, per reposar i reforçar tota l'escollera. Un treballs que tenen una previsió de 5 mesos i un cost d'uns 2 milions d'euors que assumeix Ports de la Generalitat.

El pas temporal Gloria va deixar quatre persones mortes a Catalunya.

 

 

Contacte