L'empresa arenyenca Varador 2000, col·laboradora i vinculada a EL MOLL, ha assumit, aquest estiu, la gestió del pailebot Santa Eulàlia, vaixell insígnia del Museu Marítim de Barcelona (MMB) i que habitualment es troba amarrat al Moll de la Fusta de Barcelona.
Varador 2000 ha assumit la tripulació que ha treballat en el vaixell durant els últims anys encapçalada pel capità Francisco Pacheco. Es tracta d'una tripulació molt experimentada i professional que s'ha reforçat amb la contractació d'un patró segon, l'arenyenc Josep Montmany, home de mar amb una estreta vinculació amb EL MOLL.
El Santa Eulàlia i Arenys
El Santa Eulàlia ha estat la darrera dècada diverses vegades al port d'Arenys. Manuel Isnard, fill adoptiu d'Arenys de Mar, que va ser president de l'Associació d'Amics del Museu Marítim de Barcelona (AAMMB) ha estat un dels seus padrins que han promogut aquesta presència i altres vincles institucionals amb el MMB. Les fotografies que acompanyen aquestes ratlles són de l'estada el juny de 2010, arran de la celebració dels 20 anys del programa Thalassa de TV3.
El pailebot Santa Eulàlia va construir-se el 1918 a les drassanes Marí de Torrevella i va ser varat el gener de 1919 amb el nom de Carmen Flores, el nom de la filla de l'armador Pasqual Flores. Per les mateix dates a la platja d'Arenys, en el mateix espai on hi ha l'antiga caserna de la Guàdia Civil, el mestre d'aixa Dotras hi contruïa el Carlitos que seria el darrer gran vaixell de 2 pals fet a les drassanes arenyenques. El Carlitos va anar a l'aigua només unes setmanes abans i van coincidir sovint amb el Carmen Flores, sobretot al Port de Barcelona.
La flota del Museu Marítim
Varador 2000 va guanyar fa uns mesos el concurs públic promogut pel MMB per a contractar el servei de gestor navilier del Santa Eulàlia i del bot de pràctiques Pòl·lux. Actualment es troba en dic sec. Durant els propers mesos el vaixell se sotmetrà a diverses tasques de manteniment que inclouen una actuació molt important a l'arboradura i el casc. Es previst que el Santa Eulàlia torni a navegar a partir de les festes de Nadal, quan es podrà tornar a visitar en el seu emplaçament habitual, i pugui fer la tradicional arribada barcelonina dels Reis d'Orient.
La flota del Museu Marítim tindrà un a novetat important les properes setmanes amb la incorporació de tots els bastiments que fins ara gestionava El Far i que, en el procés de reorganització del consorci, s'ha acordat que passin a formar part del MMB. Això representa una nova important responsabilitat del museu que incrementarà de forma substancial el nombre d'embarcacions que té navegant i haurà d'organitzar la seva gestió i manteniment. Aquesta primavera, el MMB també va assumir la donació de l'històric sardinal Santa Espina que ja s'està restaurant al taller del museu.
Fotografies: Anna Maria Codina