SALVACAT: Voluntaris de Salvament Marítim de Catalunya

L’associació de Voluntaris de Salvament Marítim de Catalunya que utilitza l'acrònim de SALVACAT  és una associació sense finalitat de lucre amb l'objectiu social de “salvament de la vida humana a la mar i aigües interiors i l'assistència a embarcacions” així com “la lluita contra la contaminació marina i la protecció del medi ambient marí”. L'associació es va constituïr l'any 2006 i la seva seu social és a Arenys de Munt, mentre que el seu espai de treball i referència és el Port d'Arenys i la costa del Maresme.

SALVACAT es part integrant del MOLL amb qui comparteixc els objectius de protecció i recuperació del patrimoni nàutic i marítim. També desenvolupa diverses activitats de formació marinera, navegació i la seva seguretat.

Una vintena de voluntaris, de diferents edats, col·laboren a les diferents tasques relacionades tant amb el manteniment de les embarcacions com amb els serveis nàutics que es realitzen, SALVACAT amb els seus voluntaris, apart de respondre a serveis d'emergència ofereix diverses propostes de tipus didàctic, de formació en l'àmbit marí i de sensibiltzació amb el medi ambient marí. L'entitat està oberta a tota mena de propostes que es puguin desenvolupar en aquestes línies de treball i posa al servei de noves iniciatives el seu estol actual de cinc embarcacions semirigides.

L’entitat és propietària de l'embarcació de salvament LS-AM-6, la darrera d'aquest tipus de vaixells de salvament en actiu de les 15 unitats que, des de 1980 i durant vint-cinc anys van utilitzar Creu Roja del Mar pels serveis de salvament marítim a la Mediterrània. La LS-AM-6 és una ser construïda per Rodman a Vigo l'any 1981 i va tenir la seva primera base al port de Roses.

Actualment SALVACAT té signats convenis de col·laboració amb els ajuntament del Masnou i Sant Vicenç de Montalt pel manteniment d'embarcacions de la seva propietat i per la promoció d'activitats mediambientals i de seguretat marina. A través del programa formatiu del MOLL també es desenvolupen diverses propostes ocupacionals amb l'Ajuntament d'Arenys de Mar i l'Institut Els Tres Turons. Els alumnes del centre de secundària fan tasques de manteniment d'embarcacions i aprenen nocions bàsiques de marineria.

WEB: www.salvacat.cat

Contacte: salvacatarenys@gmail.com

Contacte