El Plat d'Arenys

Arenys de Mar disposa d'un plat que s'identifica directament amb el nom de la vila i que segons, Joan Majó, un dels cuiners que l'han creat, "és la fotografia de cada tarda al moll d'Arenys portada al plat". El plat d'Arenys és una proposta que ha impulsat el CIT, grup de treball dels àmbits hoteler i turístic arenyenc que des de fa un any treballa sobre diversos aspectes relacionats amb la promoció local i la cooperació dels diversos actors del sector turístic i la restauració.

La promoció i difusió del plat d'Arenys es fa conjuntament amb les regidories de Promoció econòmica i Turisme de l'Ajuntament d'Arenys de Mar. La Confraria de Sant Elm i El MOLL també han participat en la gestació del nou plat i la campanya de promoció.

La proposta d'un plat d'Arenys s'emmarca en la proposta de promoció local Producte d'Arenys presentada recentment i que aposta pel producte de proximitat. En aquest sentit, els cuiners que van treballar la recepta es van posar aviat d'acord en les característiques bàsiques del plat: producte fresc de mar amb el màxim de temporada possible. També es va valorar la facilitat d'elaboració i que no tingués un preu elevat. D'aquest treball en surt la recepta i presentació del Rap d'Arenys com a Plat d'Arenys.

La tria del rap, en equilibri i contrapunt amb la gamba, li donen un nivell de qualitat excepcional i fan possible la seva promoció lligada a tot un context mariner de la vila. La llotja de la Confraria de Sant Elm d'Arenys de Mar va vendre l'any 2016: 21094 kg de rap i 31.090kg de gamba. A l'estiu la pesca de la gamba augmenta considerablement però n'hi ha tot l'any, com el cas del rap, que fins i tot durant, la veda de l'arrossegament els pescadors d'arts menors en segueixen portant a la llotja.  

Dotze restaurants arenyencs s'han incorporat a la proposta d'oferir a la seva carta el Rap d'Arenys. Per reforçar la seva promoció s'ha editat una postal amb una fotografia del plat i la seva descripció. A la postal també s'hi inclou el llistat de restaurants.

'Delícia gastronòmica, et lleparàs els dits'

La promoció del plat d'Arenys es vol que sigui molt lligada al seu tast i que impliqui tant als qui el presenten i elaboren com els qui el gaudeixen. Un vincle gastronòmic amb molta intensitat marinera i que convidi a conèixer el port i passejar i descobrir Arenys de Mar. Justament, en aquesta línia, s'ajusta el Rap d'Arenys que ha escrit i canta en Roger Ponsarnau:

Això és el Rap d'Arenys, busca els dos sentits

delícia gastronòmica, et lleparàs els dits

un tast acompanyat on l'estrella és el rap

pèsols, porro, gamba i a gaudir d'aquest plat.

Un vídeo amb l'elaboració de la recepta a càrrec dels cuiners Toni Sànchez i Joan Majó complementa la presentació i la campanya de difusió del Rap d'Arenys. El vídeo inclou imatges de l'arribada del producte (rap i gamba) al port d'Arenys.

 

Referències de la presentació:

http://www.arenysdemar.cat/document.php?id=33560

http://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/1183337-a-ritme-de-rap.html

http://www.radiomarina.com/2016/arenys-de-mar-cuina-el-rap-a-ritme-de-hip-hop/

http://www.radioarenys.cat/noticia/el_plat_d_arenys_ja_s_ha_presentat_publicament

http://arenyautes.cat/content/rap-darenys

http://elmoll.arenys.cat/content/el-plat-darenys

Contacte